תכנון שצ"פים וגני שעשועים – לאדריכלי נוף
לאה קולן- ברקאי אדריכלית נוף לימודי אדריכלות בטכניון מנהלת משרד עצמאי מתכננת פרויקטים למגזר הציבורי והפרטי: מבני ציבור, תעשיה ומגורים, מוסדות חינוך, בתי מלון, ישובים חדשים והרחבות, שכונות מגורים, שצ"פים וטיילות
דגשים לתכנון שצ"פים
תכנון שצ"פים בראיה מרחבית חדשנית:
"האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו"… ביקשנו מהאדריכלית לאה קולן עמה עבדנו בפרויקטים רבים לספר לנו על מאחורי הקלעים של תכנון נופי השצ"פים ועל החשיבה שמאחורי בחירת האלמנטים, החומרים והצבעים אשר מעצבים את הנופים שלנו.
כיצד ניגשים לתכנן שצ"פ?
כדי לתכנן שצ"פ כראוי צריך ראשית להכיר ולהבין את הטופוגרפיה, ללמוד את דרכי הגישה ודרכי המקום.
מהו לדעתך החלק הכי חשוב בתכנון שצ"פ?
החלק החשוב ביותר בתכנון שצ"פ הוא להתאימו לתנאי השטח ולהיות קשובים לאוכלוסייה שאותה הוא נועד לשרת. כל תכנון שיהיה מרשים וחדשני אך יתנגש עם תוואי או אפיון השטח או שלא יותאם לאוכלוסייה המיועדת – יחמיץ את ייעודו.
כאדריכלית עם ותק רב, איזה מגמות את מזהה כיום ביחס לתכנון גני משחקים בעבר?
היום ההתייחסות יותר ספציפית בבחירת סוג המתקנים ובדגש על הפרדת הגילאים למתחמים שונים בתוך השצ"פ. המתקנים יותר משוכללים, עשירים, מגוונים ומעניינים, עם מגוון אפשרויות פעילות. המתקנים כיום חייבים על פי תקן להיות מותקנים על גבי משטחי גומי או דשא סינטטי תקני לבלימת הולם, בעוד שבעבר היינו מסתפקים במשטחי חול או גרעינית גן. אין ספק שהשינוי בתקן הביא עמו הרבה אסטתיקה, צבעוניות, רעננות וביטחון.
אדריכלי נוף נדרשים היום להתייחס גם להיבטי הנגישות וההצללה, נושאים המשפרים מאוד את השצ"פים.
איך לדעתך יש לשלב את תכנון השצ"פ ביחס למרחב האורבני?
מגוון אפשרויות רחב בבחירת המתקנים על פי החומרים- עץ, מתכת, פלסטיק וכדומה, מאפשר להתאימו לסביבה האורבנית בה ממוקם השצ"פ. בתוך עיר או ישוב מתקני המתכת הצבעוניים נותנים רעננות וחדשנות, מגרים ומפתים את הילדים. באזורים כפריים, פתוחים יותר לטבע ומרוחקים מאזורים מאוכלסים כגון מושבים, טיילות ופארקים- מתקני העץ עדיין מביאים איתם חיבור יותר טוב לטבע, שמרנות ונוסטלגיה.
מנקודת מבט של אדריכלית, כיצד את מאזנת בין הנראות הרצויה בעינייך ובין החוויה של הילדים העתידים לשחק וליהנות בגן?
ברור לגמרי שריבוי מתקנים חדשים מסקרנים ומעוררים את הילדים, לכן חייבים לחדש בכל תכנון שצ"פ מתקנים חדשים ומאתגרים.
בישראל ובעולם ניכרת מגמה להצללת מרחבים ציבוריים. האם לדעתך ההצללות פוגעות, משתלבות או תורמות לנראות של המרחב?
כן ישנה היום דרישה להצללה במרחבי המשחק, עובדה שמוסיפה לנראות המרחבית ולא פוגעת- בתנאי שיודעים לשלבה נכון. אני אישית מרבה בשתילת עצים במרחבי השצ"פ, מה שלעיתים יכול להחליף ולבוא במקום ההצללות ובוודאי להשתלב ולהוסיף ליופי הטבעי.
האם לדעתך לאדריכלי נוף ככלל יש את הכלים והידע המקצועי בכל הנוגע לתכנון גני משחקים?
כן בהחלט, לאדריכלי הנוף יש את הידע והכלים לתכנון גני משחקים, אבל חשוב לזכור ולדעת שיש להתחשב בבקשות המזמין וצרכי הרשות, וכמובן לעיתים אף במגבלות תקציב.
אילו מוצרים לדעתך מעשירים את המרחב הציבורי מעבר לסטנדרט?
הרבה שתילה ירוקה, הרבה פינות ישיבה ומנוחה, אלמנטים פיסוליים וצבעוניים ומרכזי התכנסות למשחק או לכושר מעשירים ומוסיפים מאוד למרחב הציבורי.
נשמח לקבל טיפ מניסיונך לאדריכלים המתכננים שצ"פ.
חשוב לקבל את בקשות והעדפות הלקוח ולנסות לשלבם בתכנון. אני ממליצה מאוד לתכנן את השצ"פ בהתאם לטופוגרפיה ולסביבה הקיימת ולא לנסות לשנותה ולכפות את רצוננו. מבחינת מפלסי רחבות המשחק, אין דבר יפה יותר מתכנון המתחשב ומשלב בטופוגרפיה הקיימת ובאופי הסביבה. בנוסף, חשוב לדעת מראש מה נדרש או מתבקש מלמידה על אופי האוכלוסייה. כך לדוגמה אפיון האוכלוסייה כדתית או חילונית, קובע ומשפיע על אופי וכמות המתקנים. חשוב לדעת זאת מראש ולא לתכנן משהו שאולי מרשים וחדשני אך לא מדבר או עונה על צרכי התושבים.
לאה קולן- ברקאי | אדריכלית נוף
לימודי אדריכלות בטכניון | מנהלת משרד עצמאי
מתכננת פרויקטים למגזר הציבורי והפרטי: מבני ציבור, תעשיה ומגורים, מוסדות חינוך, בתי מלון, ישובים חדשים והרחבות, שכונות מגורים, שצ"פים וטיילות.